Det startede...

Det startede på Frederiksberg i København i 1902. Holger Thornøe og Ludvig Valentiner stiftede FDF, Frivilligt Drenge Forbund, som det første uniformerede børnearbejde i Danmark. FDF var dengang kun for drenge over 11 år.

Aktiviteter
Aktiviteterne i de første år var gymnastik, marchture, eksercits, bibelarbejde, svømning og roning. Senere kom musikken også til. I 1919 indførtes "væbneridrætten" som var lejrliv, pionerarbejde og primitiv madlavning. Idag er det også aktiviteter som løb, naturopdagelser og leg der præger FDF.

FDF i hele Danmark
I de følgende år udbretes FDF til hele landet. Aalborg var den første by uden for hovedstaden. I 1912, ved FDFs 10 års jubilæum, var der 65 kredse med 6.500 drenge som medlemmer. Idag er der 440 kredse, fordelt over hele landet med i alt 28.000 medlemmer, piger og drenge.

Piger og drenge
FDF var frem til 1952 kun for drenge. Men så fik pigerne et selvstændigt forbund, FPF. Først i 1974 blev de to forbund slået sammen. Det betød at der var mulighed for at piger og drenge kunne arbejde sammen. Helt frem til 1994 hed forbundet FDF/FPF, hvorefter navnet ændredes til Frivilligt Drenge og Pige Forbund, FDF.

Medlemsblad
I 1907 udkom medlembladet "Danske drenge" for første gang, og dengang var det et blad man skulle abonnere på. Det kostede 2 øre. Idag får man det som en del af kontingentet.
Efter sammenlægningen af FDF og FPF var blevet besluttet, kom bladet i 1973 til at hedde "Glimt". Idag er der flere medlemdsblade, der så til gengæld er aldersbestemt.

March og Lejr
En anden del af FDFs store udgivelser er "March og Lejr", en sangbog som første gang udkom i 1916. Næste udgave kom i 1929 og er siden udkommet hvert år.

Uniformen
Uniformen har altid været en del af FDF. det startede med en hvid matros-bluse, blå knæbukser og blå matros-hue. I 1919 ændredes det til en grå skjorte med skråhue og tørklæde. den fungerede i stort set uændret snit frem til 1970, hvor akryltrøjen indførtes, først i klassefarver, for i 1974 at live blå for alle. Den blå striktrøje fulgte de skiftende modeluner og endte som en sweatshirt. I 1988 indførtes den blå skjorte, som vi kender den idag.

Sommerlejr og Landslejr
Somerlejren er en vigtig ting for FDF. Faktisk opfandt FDF sommerlejren, eller "landkoloni" som det hed i begyndelsen, for ingen andre tog på tur en uge eller 14 dage med andre folks drenge.
Den første landslejr blev afholdt i 1926 ved Marselisborg. I 1967 afholdtes for første gang Landslejr på Sletten. Det startede i 1927 med 14 tønder land, som blev købt for overskuddet fra den første sommerlejr. Idag hedder det Frilutscenter Sletten og er på ca. 240 tønder land.

Dette er kun en lille del af FDFs historie, men der kan læses meget mere på www.fdf.dk